Bekijk Klinkers Makelaardij op Youtube Volg Klinkers Makelaardij op Facebook Volg Klinkers Makelaardij op Twitter
Vastgoed Pro   NWWI   Funda Huislijn Jaap Woonplein

Compensatiegedrag duidelijk zichtbaar in januari.

Naar archief

Publicatiedatum: 202013

Geen foto bekend

Het aantal verkochte woningen is in januari sterk teruggelopen en laat hiermee het verwachte compensatiegedrag zien ten opzichte van de naar voren gehaalde verkopen in het laatste kwartaal 2012. De vraag naar woningen is minder hard teruggelopen vergeleken met een jaar eerder.

Het aantal woningverkopen is bijna 40% teruggelopen naar 3.500 verkopen. Dit is precies het aantal dat in december meer werd verkocht ten opzichte van het jaar daarvoor. Het aantal bezichtigingsaanvragen is met 14% gedaald naar 60.000. Deze daling is veel minder hard dan in het aantal verkopen.

“De koopbehoefte blijkt met ingang van de nieuwe hypotheekregels nog steeds aanwezig. Januari is gebruikt om verder te oriënteren op de woningmarkt en de financiële mogelijkheden opnieuw uit te rekenen. Februari zal eenzelfde beeld laten zien. Ik verwacht dat het aantal  woningverkopen vanaf maart gaat toenemen.”, Aldus Jeroen Stoop, directeur Makelaarsland.

Verhuisbehoefte

Dat de verhuisbehoefte nog steeds groot is blijkt ook uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Uit het onderzoek komt naar voren dat ruim 165.000 huishoudens voornemens zijn om in 2013 een woning te kopen. Dit zou een stijging van het aantal woningverkopen betekenen ten opzichte van 2012.

Toelichting woningmarktindicator 2012

Het aantal aangevraagde bezichtigingen is de meest actuele indicator om aan te geven hoe de vraag op de woningmarkt zich ontwikkeld. Verkochte woningen (onder voorbehoud) geven een actueel beeld van de meest recent gesloten transacties. Samen bepalen deze indicatoren de vraag naar particuliere woningen en de daadwerkelijke transacties.

Makelaarsland brengt maandelijks het aantal bezichtigingen en verkochte woningen onder voorbehoud van financiering in beeld. Makelaarsland is de grootste makelaar van Nederland en werkt landelijk. Door de centrale registratie van bezichtigingen en transacties ontstaat een actueel beeld over de woningmarkt in Nederland.

Deze indicatoren geven een actueler beeld dan de kadastergegevens die de inschrijving van al overgedragen woningen aangeven. De Kadastercijfers berusten op de markt van circa 5 maanden geleden. Hetzelfde geldt voor definitief verkochte woningen. Deze cijfers zijn al snel 2,5 maand oud, aangezien het financieringstraject steeds langer in beslag neemt.

  • Laatste tweets
  • Klinkers Makelaardij
  • 046 - 20 40 005
  • Rmt-gecertificeert
    sinds 01-01-2014
  • Registratiecode
    V201628747
Vastgoedcert gecertificeerd Erkend lid van Vastgoedpro Klinkers Makelaardij Impressie    Klinkers Makelaardij Impressie    Klinkers Makelaardij Impressie