Bekijk Klinkers Makelaardij op Youtube Volg Klinkers Makelaardij op Facebook Volg Klinkers Makelaardij op Twitter
Vastgoed Pro   NWWI   Funda Huislijn Jaap Woonplein

Huis onder water wat nu

Naar archief

Publicatiedatum: 222013

Huis onder water wat nu

Er staan in ons land volgens het CBS ruim een miljoen huizen onder water. Dat betekent dat de hypotheek op die huizen hoger is dan de waarde. Maar als je toch wilt - of moet - verhuizen, wat dan? Lees onderstaande tips en neem contact op met Klinkers Makelaardij voor aanvullende vragen te beantwoorden of een eventueel advies.

Verkopen: spaargeld of lening

Als je een huis verkoopt dat onder water staat, blijf je met een schuld zitten. Koop je daarna geen nieuw huis, dan verandert je restschuld bij de meeste banken in een persoonlijke lening of een regeling via een incassobureau. Je mag de rente voor de lening van deze restschuld maximaal tien jaar in je aangifte inkomstenbelasting aftrekken. Als je bank de verkoop van je huis goedkeurt, tenminste. Want bij de verkoop van een huis bekijkt de bank of de restschuld in verhouding tot je inkomsten en uitgaven betaalbaar is. Zo niet, dan kan het zijn dat de verkoop wordt tegengehouden.
 

Geld van familie 

Verkopen met een restschuld wordt een stuk makkelijker wanneer je spaargeld achter de hand hebt of bijvoorbeeld geld van familie kunt lenen. In dat geval kun je (een deel van) je restschuld meteen aflossen. Zo zit je na de verkoop niet opgezadeld met een dure persoonlijke lening of een regeling met een incassobureau.
 

Nationale Hypotheek Garantie

Als je móet verkopen door bijvoorbeeld scheiding of werkloosheid, kun je een beroep doen op de Nationale Hypotheek Garantie – maar alleen als je die bij aanvang van je hypotheek hebt afgesloten. Wanneer je je huis dan met een restschuld verkoopt en je er alles aan hebt gedaan om het verlies te beperken, wordt die restschuld aan de geldgever betaald door het Waarborgfonds Eigen Woning en uiteindelijk aan jou kwijtgescholden. Zo kun je dus schuldeloos verkopen, óók als je huis onder water staat.
 

Persoonlijke lening

En als je na de verkoop van je huis een ander huis wilt kopen? Als je inkomen hoog genoeg is, kán de bank je restschuld meefinancieren bij het sluiten van een nieuwe hypotheek. Maar in de praktijk weigeren veel banken dat. Zonder spaargeld of geld van familie is een nieuw huis kopen daardoor zo goed als onmogelijk. De uitweg is opnieuw een persoonlijke lening, naast je nieuwe hypotheek. Hou er rekening mee dat je daardoor minder hypotheek kunt krijgen en dat voor zo'n persoonlijke lening een fors rentetarief geldt. Het kan dus betekenen dat je nieuwe huis een stuk goedkoper moet zijn dan de oude woning, om de hypotheek rond te krijgen.

 

Tijdelijk verhuren volgens de leegstandswet 

 

Het is verstandig tijdens het verhuren van je huis te sparen of extra af te lossen. Veel mensen zijn van plan hun huis te verhuren tot de verkoopwaarde weer gelijk is aan de hypotheek. Wanneer dat moment aanbreekt? Geen idee. Als je spaart of extra aflost en je wilt je huis toch op korte termijn verkopen, beperk je je restschuld.
 

Blijven zitten waar je zit! 

Hoef je niet per se te verhuizen? Dan is het slim om de verkoop van je huis even uit te stellen. Wacht tot de storm op de huizenmarkt geluwd is. Kijk of je bijvoorbeeld een kleine verbouwing kunt uitvoeren om je bestaande huis weer aan je eisen te laten voldoen. En in de tussentijd: sparen of extra aflossen! Idealiter doe je dat met de daling van de huizenprijzen mee. En als de huizenprijzen weer aantrekken? Dan heb je een goedgevulde spaarpot of een aanzienlijk lagere hypotheek.

Bron: RTL.nl/actueel 

 

  • Laatste tweets
  • Klinkers Makelaardij
  • 046 - 20 40 005
  • Rmt-gecertificeert
    sinds 01-01-2014
  • Registratiecode
    V201628747
Vastgoedcert gecertificeerd Erkend lid van Vastgoedpro Klinkers Makelaardij Impressie    Klinkers Makelaardij Impressie    Klinkers Makelaardij Impressie