Bekijk Klinkers Makelaardij op Youtube Volg Klinkers Makelaardij op Facebook Volg Klinkers Makelaardij op Twitter
Vastgoed Pro   NWWI   Funda Huislijn Jaap Woonplein

Sittard-Geleen start project functieverandering winkelpanden

Naar archief

Publicatiedatum: 52013

Sittard-Geleen start project functieverandering winkelpanden

,,We mikken vooral op starters en zzp’ers, die voor een bescheiden prijs samen met andere starters en zzp’ers een voormalig winkelpand als bedrijfsunit gebruiken,” zegt wethouder Pieter Meekels (economie). ,,Het mes snijdt dan aan drie kanten. De starter of zzp’er kan voor een schappelijke prijs in een bedrijfsunit terecht. De pandeigenaar krijgt weer huur en in de aanloopstraten zijn geen lege etalages meer, maar is er weer bedrijvigheid.” Daarnaast draagt deze aanpak ook bij aan de werkgelegenheid en de leefbaarheid in de centra. 

De afgelopen tijd is al het nodige onderzoek gedaan naar de mogelijkheden die er zijn op het gebied van functieverandering van panden. Bekeken is welke nieuwe functies kansrijk zijn. Zo zou een gezondheidscentrum op zichzelf rendabel kunnen zijn, maar van deze functie zijn er niet zo veel nodig in de centra waardoor ze nooit op substantiële schaal de leegstand kunnen oplossen. Voor functies zoals ateliers geldt dat ze te weinig opbrengen om blijvend de huur van een winkelpand te kunnen betalen.

Uiteindelijk blijkt de invulling van leegstaande winkelpanden met bedrijfs- en kantoorruimtes voor starters en zzp’ers de meest kansrijke nieuwe functie te zijn. Want de helft van de zeshonderd jaarlijkse starters in Sittard-Geleen komt in aanmerking voor de huur van een startersunit.

De gemeente ondersteunt pandeigenaren bij de plan-, uitvoering- en exploitatiefase. Zo zijn inmiddels de bestemmingsplannen aangepast om de omvorming van winkels naar andere functies mogelijk te maken. Ook zijn er (onder bepaalde voorwaarden) subsidiemogelijkheden.

De transformatie-aanpak wordt alleen in de aanloopstraten toegepast en niet in het kernwinkelgebied. Daar is het streven om leegstaande panden te vullen met nieuwe winkels.

Deze functieverandering is een van de onderdelen die deel uit maken van het Programma Integrale Aanpak stadscentra Sittard en Geleen, dat de gemeenteraad in juni van dit jaar heeft vastgesteld. ,,Als de proef slaagt, breiden we hem mogelijk uit naar andere aanloopstraten in de centra van Sittard en Geleen,” aldus Meekels, die aangeeft dat ook met de provincie Limburg gesproken wordt over deze aanpak, zodat die bij gebleken succes in meer plaatsen in Limburg kan worden ingevoerd.

bron: www.sittard-geleen.nl

Persbericht | Sittard-Geleen 28 oktober 2013 – Leegstaande winkelpanden in aanloopstraten een bedrijfs- of kantoorfunctie te geven, lijkt het meest kansrijke middel om een deel van de leegstand weg te werken. Daarom gaat nu een proefproject van start, waarin deze functieverandering gerealiseerd wordt. De proeven vinden plaats in de Annastraat in Geleen en in de Steenweg in Sittard. De gemeente Sittard-Geleen helpt pandeigenaren mee als ze functieveranderingen willen doorvoeren.

  • Laatste tweets
  • Klinkers Makelaardij
  • 046 - 20 40 005
  • Rmt-gecertificeert
    sinds 01-01-2014
  • Registratiecode
    V201628747
Vastgoedcert gecertificeerd Erkend lid van Vastgoedpro Klinkers Makelaardij Impressie    Klinkers Makelaardij Impressie    Klinkers Makelaardij Impressie