Bekijk Klinkers Makelaardij op Youtube Volg Klinkers Makelaardij op Facebook Volg Klinkers Makelaardij op Twitter
Vastgoed Pro   NWWI   Funda Huislijn Jaap Woonplein

Wel of niet nu kopen als starter?!?

Naar archief

Publicatiedatum: 142014

Wel of niet nu kopen als starter?!?

Toeslaan
 
Gemiddeld zijn de prijzen van een koophuis sinds 2008 een kleine 20 procent lager geworden. Voor een huis waarvoor je nu dus 200.000 euro betaalt, telde je zo'n vijf jaar geleden dus nog 250.000 euro neer. 
 
Bovendien is de hypotheekrente spectaculair gedaald met zo'n twee procent. Bij elkaar opgeteld scheelt je dat duizenden euro's aan rentelasten per jaar! Hierdoor ben je niet veel meer geld kwijt dan voor een huurhuis.
 
Dankzij de nieuwe starterslening van de overheid wordt het je extra makkelijk gemaakt om te kopen. Deze is in de plaats gekomen van de koopsubsidie. Hierdoor kun je via de gemeente een extra bedrag lenen bovenop de hypotheek. De eerste drie jaar betaal je geen rente over dat bedrag. Let op, niet alle Gemeenten nemen deel aan deze starterslening.  Zo'n twee op de drie gemeenten biedt de starterslening aan. 
 
Tot een hypotheekbedrag van 290.000 euro kom je in aanmerking voor de Nationale Hypotheekgarantie. Dit is inclusief de bijkomende kosten, zoals notariskosten en overdrachtsbelasting. Vanaf 1 juli gaat het maximumbedrag omlaag naar 265.000 euro.
 
Wachten
 
De belangrijkste les van de afgelopen vijf jaar is dat we met z'n allen boven onze stand hebben geleefd. Het heeft vijf jaar geduurd om daar aan te wennen, voor zover dat lukt. De ruim een miljoen huizenbezitters die klem zitten door de daling van de huizenprijs betalen hiervoor een hoge prijs. Zelfoverschatting is een valkuil. Financiële flexibiliteit een groot goed. Neem even de tijd voor je beslissing. Reken eerst maar eens uit hoe hoog de vaste lasten zijn bij een rente van vijf, zes procent. Red je het dan financieel nog steeds? En hoe zit het als je kinderen krijgt?
 
Is het nog maar de vraag waar je over een paar jaar woont, dan kun je misschien maar beter even wachten en een spaarpotje opbouwen. De hypotheekrenteaftrek is beperkt tot maximaal 30 jaar. De jaren die je nu profiteert, loop je mis bij de hypotheeklening van je nieuwe huis. 
 
Maak een afspraak met Klinkers Makelaardij en kijk waar jouw toekomst wensen liggen!!
 
 
Bron: www.metro.nl

  • Laatste tweets
  • Klinkers Makelaardij
  • 046 - 20 40 005
  • Rmt-gecertificeert
    sinds 01-01-2014
  • Registratiecode
    V201628747
Vastgoedcert gecertificeerd Erkend lid van Vastgoedpro Klinkers Makelaardij Impressie    Klinkers Makelaardij Impressie    Klinkers Makelaardij Impressie